Забравена парола? Регистрирайте се

 
ЧЕТЕТЕ ПРЕЗ МАРТ Печат
Сряда, 02 Март 2011 12:09


ГОРЕЩИТЕ СТАТИИ ОТ БРОЙ 159Търсете от 8-ти Февруари

ПРОЧЕТЕНО ЗА ВАС - Последните новини за хранене, тренировки, уреди и спорт
ЗАРЕДИ РЪЦЕТЕ

Ако се стремиш към яко напомпване, време е да започнеш да приоритизираш правилно. Наскоро проведено изследване разкрива, че редът на изпълняване на упражненията може да оказва значителна роля за увеличаване на мускулната маса и сила. Трениращите са били разделени на две групи. Първата група спазвала следния ред: вдигане от лег, придърпване за латисимус, разгъване за трицепс и бицепсово сгъване. Другата група следвала същите упражнения, но в обратен ред. След 12 седмици хората от първата група установили по-голямо повишение в силата при вдигане от лег, докато при втората група имало по-добро развитие на бицепс, трицепс и латисимуси.

БЪРЗ, ПОДВИЖЕН И ЯРОСТЕН
СМЕНИ ПОСОКАТА, ЗА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАШ ОТ НАЙ-ДОБРОТО
Тренирането за бързина не е само за спортистите. Изследване, публикувано в списание Kinesiology разкрива, че включването на упражнения за бързина в тренировъчната програма може да ти помогне по-добре да контролираш тялото си чрез откритото пространство. Авторите тествали група спортисти чрез 10-седмично трениране и открили, че тренировките за бързина значително подобряват способността за спринтиране, също така и резултатите при скок на дължина и височина.
МИЛИТЪРИ ПРЕЦИЗНОСТ
СЛЕДВАЙ ТЕЗИ СЪВЕТИ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЕРФЕКТНИ МИЛИТЪРИ ПРЕСИ
Милитъри, или раменни преси са не само по-добро упражнение за цялостно изграждане на мускулите, отколкото вдигане от лег, но има и много практични приложения в спорта и живота. Повечето момчета не могат да използват големи тежести при това упражнение, защото не са запознати с правилната техника. Използвай тези съвети, за да увеличиш тежестта.

- В стартова позиция изтласкай лактите напред, така че предмишниците да са вертикални. Те трябва да образуват права линия, докато лоста отива над главата.
- Поемай дълбоко дъх преди всяко повторение.
- Дръж стегнати коремните мускули и глутеусите. Краката са плътно притиснати към пода.
- Изнеси главата леко напред, за да застанеш под лоста, докато той преминава лицето.
- При тежките серии започвай всяко повторение, като се навеждаш леко назад (дръж коремните мускули стегнати), и след това избутай таза назад, за да изтласкаш лоста над главата.
- Повдигай раменете в горно положение, така че трапеца да помага за завършване на упражнението.

ОВЛАДЕЙ ТОВА УПРАЖНЕНИЕ: КОФИЧКИ
Изгради гърдите и трицепсите, като включиш кофички на успореден лост
Следващия път, когато отидеш в залата-довечера, утре или точно сега-качи се на чифт успоредни лостове и започни това, което самия Стив Остин нарича „машина за кофички”.
Кофичките са трудно упражнение. Не искаш да ги изпълняваш най-напред, но няма по-ефективно помощно упражнение за гърди и трицепс. Прави повече повторения със собствената тежест всеки път. С напредването може да добавяш тежест, и резултатът ще е вдигане на по-големи тежести от лег и по-добра дефиниция в цялата горна част на тялото. За да започнеш просто изпълни три серии от толкова повторения, колкото успееш, без да стигаш до отказ. Прави това два пъти седмично- в дните, в които тренираш гърди или трицепс, ако следваш сплит за различните мускулни групи. Ако тренираш по схемата горна/долна част на тялото, прави кофички в дните, в които вдигаш от лег. При всяка тренировка се опитвай да направиш повече повторения, отколкото си успял предната седмица, добавяйки допълнителни серии, ако е необходимо. След като достигнеш до 70 или повече повторения за 3-4 серии, сложи 11-кг диск на колана, намали броя на повторенията и започни отначало.
ПРОЧЕТЕНО ЗА ВАС: КОРИГИРАЙ ТРЕНИРОВКАТА
ОБЛЕКЧЕНИЕ ЗА РОТАТОРА
АКО БОЛКАТА В РАМОТО ТИ ПРЕЧИ ДА ВДИГАШ ОТ ЛЕГ, ПРОБЛЕМЪТ МОЖЕ ДА СЕ КРИЕ В ТЕХНИКАТА

Обичаш да вдигаш от лег, но раменете отказват да участват. Всъщност, болката в раменете се е превърнала в ограничаващ фактор, заради който си заменил вдигането от лег изцяло с дъмбели. Това изглежда солиден план на пръв поглед, но вече си обхванат от паника, защото дори с този сравнително леко натоварване ставите продължават да пищят от болка. Нека да си го кажем направо-вдигането от лег на повечето трениращи обикновено представлява комедия от технически грешки. За повечето проблемът с вдигането от лег не е свързан с раменете, а с факта, че никога не са били научени на правилна техника и нямат идея как да изпълняват упражнението, без да се наранят. Преди да започнеш да вдигаш, първо се запознай с тези три корекции на техниката, които веднага могат да променят резултатите.
1) ПРОМЕНИ ХВАТА
2) ДРЪЖ СТЕГНАТИ ЛАКТИТЕ
3) ПОЗИЦИЯ ПРИ ИЗТЛАСКВАНЕ
ПРОЧЕТЕНО ЗА ВАС: M&F RAW
ВРЕМЕ ЗА РАМЕНЕ
ИЗГРАДИ ДОБРЕ ОФОРМЕНИ РАМЕНЕ С ТОВА ПРОСТО УПРАЖНЕНИЕ С КАБЕЛ

Разтварянето с дъмбели за задно рамо е супер упражнение, но има два сериозни недостатъка, когато говорим за добавяне на мускулна маса. Първо, това е едноставно упражнение, което го прави трудно за изпълнение с голяма тежест. Второ, това е упражнение със свободни тежести, затова напрежението върху атакуваните мускули не винаги е максимално. Но за щастие има едно упражнение, което поддържа постоянно напрежение върху натоварваните мускули и ти позволява да използваш голяма тежест: дърпане към лицето.
За да се изпълни, прикрепи въже към кабела. Хвани краищата на въжете с успореден хват с длани една към друга, постави единия крак на подложката за колене, и се наклони назад, докато тялото опише 45 градусов ъгъл спрямо пода. Тегли въжето към лицето и разпери краищата на въжето, така че да се позиционират встрани от врата малко над раменете. Горната част на ръцете трябва да е изпъната със сгънати лакти. Задръж тази позиция за няколко секунди, докато изцедиш едновременно лопатките, съкрати задното рамо възможно най-силно, после бавно върни към стартова позиция.

ТРЕНИРОВКИ


ПО-СИЛЕН ЗА 60 СЕКУНДИ
ДИЛЕМА ЗА ТЯГАТА

Постави нов личен рекорд за отрицателно време с тези бързи корекции при изпълнение на мъртва тяга
Изследване, проведено в полския университет Джозеф Пилсудски във Варшава разкрива, че спирането в долно положение при изпълнение на мъртва тяга може да причини до 55% загуба на енергията, която ти помага да започнеш упражнението. Трябва да развиеш програма, която позволява да хванеш лоста и да го вдигнеш нагоре в рамките на секунди.
„Трябва да се посветиш изцяло на това, което правиш”-казва Джош Брайънт –треньор в легендарната Metroflex Gym в Арлингтън, Тексас. Това е упражнение, при което може да видиш хора, които не са в кой знае каква форма да дърпат голяма тежест, просто защото са изградили правилната техника.” Брайънт съветва да се визуализира изпълнението на упражнението, преди да си пристъпил към лоста. „Трябва вече да си изпълнил упражнението в главата си. По този начин когато наистина хванеш лоста, сякаш вече ще си преминал през всеки един момент от упражнението. Това е ключът към успеха.”

ВЕЛИКОЛЕПНАТА СЕДМОРКА
АКО ИСКАШ ДА СИ ПОЧИНЕШ ОТ СВОБОДНИТЕ ТЕЖЕСТИ, ЕТО КОИ СА НАЙ-ДОБРИТЕ МАШИНИ В ЗАЛАТА

Критикуваме машините за това, че не са толкова полезни и ефективни, колкото свободните тежести, и не се отказваме от позицията си. Но ако страдаш от болки в рамото, имаш травми или си културист, който иска да изолира по-добре определени мускулни групи, някои машини могат да са от голяма помощ. Ето кои са нашите фаворити за всяка мускулна група.
КРАКА: 45-градусова лег преса
КОРЕМНИ МУСКУЛИ: Машина за коремни преси с тежест от наклон
ГРЪБ: Наутилус пулоувър машина
БИЦЕПС: Машина за скотово сгъване
ТРИЦЕПС: Машина за трицепсово разгъване от седеж
ГЪРДИ: Хамър стренг машина за изолатерални преси
РАМЕНЕ: Машина за изолатерално разтваряне встрани

ТРЕНИРОВКА 2 СЕРИИ

ДВОЙНО РАЗБИВАНЕ

ПО-ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ ЗА ПО-МАЛКО ВРЕМЕ – С ПО-МАЛКО РАБОТА- С ПОМОЩТА НА НАШАТА СИСТЕМА ОТ ДВЕ СЕРИИ

Знаем, че си корав. Тренираш от дълго време и всичко върви както трябва. Идеята да правиш само по две серии за упражнение ти се струва като лоша шега. Та как се очаква да стимулираш всички мускулни влакна с толкова малко натоварване? Истината е, че за повечето неща не се нуждаеш от нищо повече от две серии.

Може да свършиш чудесна работа за мускулите си, само ако правиш по три, четири или пет серии на упражнение. Повечето трениращи правят точно това. Но ако притежаваш сравнително добра генетика и не вземаш стероиди, вероятно ще имаш по-добри резултати с много по-малко натоварване. Ако вдигаш достатъчно големи тежести, спиш достатъчно и приемаш достатъчно количество калории (около 500 над обичайния прием, необходим за поддържане на теглото), ще качиш мускули. Няма правило, корто да казва , че трябва да разбиеш всяка мускулна група, за да я накараш да расте. Всъщност, колкото повече серии правиш, толкова повече изхабяваш запасите от протеин и гликоген в мускулите, което прави по-трудно възстановяването след тренировка. Изпълнявайки само две тежки серии при повечето упражнения, ще приключваш тренировката за около 45 минути, и няма да хабиш никаква енергия.

ТРИТЕ ХИКСА: ВЪПРОСИ & ОТГОВОРИ
ТРОЙНА ЗАПЛАХА
ЧОВЕКА, ПОЗНАТ КАТО ТРИТЕ ХИКСА ДОМИНИРА В WWE ОТ ГОДИНИ НА РИНГА. СЕГА ТОЙ ПРЕНАСЯ УМЕНИЯТА СИ НА ЕКРАНА.

„Започнах да се занимавам с бодибилдинг, когато бях на 14 години и просто бях бодибилдър. Не знаех нищо за функционални упражнения или натоварване на средната част на тялото. Никога не съм загрявал преди срещите в WWE. Заставах отзад, и когато започваше моята музика, излизах. Различно е когато си на 20 години. Мислиш си, че никога нищо не може да ти се случи, а когато си на 40 се оказва, че са се случили много неща. Имам два скъсани квадрицепса, късах и бицепс, и съм преживял много други травми и операции. Начинът ми на трениране се е променил много-от взривяване на гърди и трицепс до прилагане на много по-функционален подход сега. Тренирам като спортист. През целия си живот съм бил спортист, и едва сега се уча да тренирам като такъв.”

ТВЪРДИ КАТО СКАЛА МУСКУЛИ
ФАЗА 2
ПРЕМИНИ НА ГОРНОТО НИВО

Предишния месец представихме първа част на програмата „Твърди като скала мускули”, предназначена да те доведе до най-добрата форма на живота ти. Надяваме се, че си направил снимка „преди” и си следвал първите четири седмици от програмата (ако не си, никога не е късно да си купиш предишния брой и да започнеш сега). На следващите страници ще намериш втория тренировъчен блок, заедно с хранителен план и указание за прием на суплементи.
Тренировките са разделени на три леки дни и три тежки дни за седмица, също както и предишния месец. В тежките дни ще изпълняваш шест до осем повторения за серия, и в по-леките сесии 15-20 повторения. За да продължиш с напредъка, не само е важно да промениш тежестта и повторенията, но също и тренировъчния сплит. По този начин, същите мускулни групи никога няма да бъдат тренирани заедно. Ако не вкараш промени, мускулните групи, които тренираш по-късно в тренировките ще реализират по-малък растеж, тъй като са тренирани, когато вече си уморен. Например, първата тренировка за седмицата (от миналия месец)-тежкия ден за гърди, рамене, трапец, и деня за трицепс ще се сменят с лека тренировка за гърди, рамене и гръб.
ЧОВЕКЪТ СРЕЩУ ГРАВИТАЦИЯТА

ДЖОН ХАЙНДС ще ти покаже как да превърнеш тялото в парче желязо. Виж тренировката в Monkey Bar Gym и след това никога няма да избереш 20 кг диск или дъмбел
Уча се да ходя на ръце, коленича в начална позиция на спринт и правя ритник-ножица над главата, заключвайки лактите и манипулирайки с цялото тегло на тялото си.Започвам да се движа с малки, плахи крачки по пода на залата.
Тялото ми започва да се клати като кулата в Пиза и ускорявам повече, отколкото мога да издържа. Ръцете ми се мятат с бясна скорост в нещо подобно на галоп, докато се опитвам да коригирам дисбаланса, и едва преминавам с последни сили през края на 15-метровата линия. Прекарал съм около 30 минути в постоянно падане и ставане, но това е най-забавното нещо, което съм правил в последно време.
Тридесет минути по-рано влязох в клуб Monkey Bar Gym в Медисън, Уисконсин, неспособен да направя дори едно премятане встрани. Аз съм относително силен, тежа 80 кг и съм персонален треньрор, но стоенето на глава не ми е било по вкуса. Сега се чувствам ободрен така, както не съм бил след тренировка от години насам. Отивам в съблекалнята с чувството на ученик, който току-що е подобрил собствения си рекорд на игрището.


ХРАНЕНЕ
СТАНИ ГОЛЯМ, А НЕ ДЕБЕЛ
ЯЖ КАТО ПРАСЕ И СТАНИ РЕЛЕФЕН ИЛИ КАК ДА СИ ИГРАЕМ С ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ

ОВЛАДЕЙ ИЗКУСТВОТО ЗА КАЧВАНЕ НА ЧИСТА МУСКУЛНА МАСА БЕЗ ДОБАВЯНЕ НА ИЗЛИШНИ МАЗНИНИ. ПРОЧЕТИ ТАЗИ СТАТИЯ И ЩЕ РАЗБЕРЕШ ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА ВЪЗПРИЕМАШ ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ КАТО ВРАГ
Храната е като наркотик. Да познаваш ефекта от нея, особено от тази, които влияе силно върху организма дава възможността да манипулираш физиката по различни начини. Дори такива, смятани за невъзможни от повечето хора. Всеки ще ти каже, че при дадена диета имаш два избора: загуба на мазнини или качване на маса, но не и двете едновременно. Въпреки всичко, което си чул с годините за това, че трябва да избереш едното или другото, и двете са напълно възможни, и не е чак толкова трудно да качиш мускули, като в същото време се отървеш от излишната подкожна мазнина.
Когато става въпрос за манипулация с храната, въглехидратите играят главната роля. За да промениш тялото си, трябва да намериш начини да използваш тези мощни макронутриенти, за да извлечеш предимство от случващото се на клетъчно ниво в организма. Въглехидратите определят правилата-затова когато нагласяш приема на въглехидрати и времето, може да стартираш няколко различни процеси за изграждане на маса и изгаряне на мазнини, за които вероятно дори и не си предполагал до момента.НАЙ-СИЛНИЯТ МЪЖ НА АМЕРИКА

АГОНИЯТА НА ПОБЕДАТА

СТРОНГМЕНЪТ ДЕРЕК ПАУНДСТОУН ЩЕ ОТНЕСЕ ВСЕКИ, КОЙТО ЗАСТАНЕ МЕЖДУ НЕГО И СВЕТОВНАТА ТИТЛА. ТОЙ ПРАВИ ВСИЧКО ТОВА В ПАМЕТ НА СВОЯ БАЩА.

Според думите на Паунстоун, просто трябва да направиш нещо, което е болезнено.
Идеята е да се избере нещо, което боли, после да се прави, докато се стигне до момента, в който трябва да направиш своя избор. Когато този избор се появява, да продължиш след момента, в който няма никаква разумна причина да продължаваш-и после да продължиш много след този момент. Това за Паундстоун означава да продължава с бруталните серии за повече от минута. Това означава 50 повторения милитъри преси с 60 кг и 150 сгъвания с олимпийски лост-подвиг, който му отнема близо година, докато успее да го изпълни.
„Когато станах професионалист, си мислех, че това е най-доброто, което мога да постигна, но тогава исках да спечел състезание. Когато постигнах и това, исках да стана Най-силния мъж на Америка. Всичко има кратък срок, затова винаги искам да спечеля нещо друго. Бих искал баща ми да можеше да види какво съм постигнал от абсолютното нищо.”


КЛАСИЧЕСКИ МУСКУЛИ

ТРЕНИРОВКИ>СТРАТЕГИИ>ИНТЕРВЮТА
КЛАСИЧЕСКИ МУСКУЛИ: РЪЦЕ
ТРЕНИРАЙ РАЗУМНО, А НЕ ЗДРАВО

Изграждането на забележителни ръце изисква повече, отколкото само здраво натоварване. Обемът е много важен, когато тренираш тази мускулна група, но начина, по който го разпределяш често оказва по-голямо влияние, отколкото количеството тежест, която използваш. Помолихме треньора Райън Съливан да изработи солидна програма, както и да даде съвет-две неща които ще променят начина, по който тренираш бицепс. Ако си средно напреднал до напреднал, изпълнявай тренировките, както е показано веднъж седмично. Ако си начинаещ, изпълнявай следната двойка тренировки, като запазваш обема между 8-10 серии за бицепс и 9-13 за трицепс.

 

КЛАСИЧЕСКИ МУСКУЛИ: ГЪРДИ
НАКАЖИ ГЪРДИТЕ
Шокирай гърдите за нов растеж с FST-7: високо интензивната програма с голям обем, която използват шампионите
ПРОГРАМА НА ХЪНИ РАМБОД

Независимо дали гърдите ти са плоски, горната част не е достатъчно плътна,или пък си отчаян от липсата на цялостна маса в тази мускулна група-време е да пробваш тренировъчната система FST:7 (стреч трениране на фасцията).
Това е тренировъчен протокол, използван от някои от най-добрите бодибилдъри в света. Програмата помага за изгражданре на изоставащи мускулни групи с трениране с висок обем, къси периоди на почивка, изометрични контракции и продължително разтягане. На следващия ден ще те боли, но пък ще изпитваш напомпване, което никога не си усещал преди. Резултатът ще са по-големи гърди за кратко време.

КЛАСИЧЕСКИ МУСКУЛИ: КОРЕМНИ МУСКУЛИ

УМЕНИЕ ЗА БАЛАНС
Направи корава средна част на тялото и предотврати дисбаланса с тази проста, но брутално ефективна тренировка за коремни мускули

Всеки иска да направи шест плочки, но има причина треньорите да не ограничават тренировката само до мускулите от кръста нагоре.Ако липсва баланс между различните мускулни групи в средната част на тялото-коремни мускули, коси коремни мускули, долна част на гърба, глутеуси и бедра, няма да се получи тренировъчния ефект, който търсиш без значение колко коремни преси изпълняваш всяка седмица. При тренирането за средна част на тялото повечето трениращи са склонни да пренебрегват таза и глутеусите, защото не виждат връзка между тези две по-големи мускулни групи и пресата, която искат да изкарат. Този подбор от упражнения е избран с цел постигане на баланс. Изпълнявай трите упражнения в какъвто ред решиш два пъти седмично като кръгова тренировка, като се концентрираш върху формата, когато започнеш за пръв път. Изпълнявай всяко упражнение, докато вече не можеш да поддържаш добра форма. После почини и продължи със следващото упражнение.

 БГ ПРИЛОЖЕНИЕ

Силен, по-силен, Стоян Тодорчев

Страница на главния редактор

Разговор със Стоян Тодорчев // Шампион в състезания за най-силен мъж

Tемата на нашия разговор ще е подготовка за състезанията за най-силен мъж. Стоян Тодорчев е най-титулования български състезател участващ в състезанията Стронгестмен с най-добрите състезатели от целия свят затова ще потърсим среща с него и ще разкажем за неговата подготовка.

Стояне, колко състезания имаш зад гърба си?
- Бройка точно не мога да спомена, но около 30 състезания от най-високо ниво. Състезавал съм се в Америка, в Европа от Москва през Виена до Лондон, състезавал съм се и в Азия, в Южна Африка също.
В списъка от победи, които имаш, кои са най-ценните за теб?
- Може би, когато за пръв път успях да се наложа над Най-силния мъж в света Юри Вирасчук от Украйна през 2006-та година във Виена. Това беше първата ми професионална
победа от най-висок ранг.Следва победата над другия най-силен мъж Яни Виртанен в Москва през 2008 през юни и след това през ноември 2008 в Иран победих и легендата в този спорт Мариуш Пудзиановски.
Нямаш страх от величията в този спорт, така ли е?
- Не, и те са хора!
Следващата крачка е и ти да стъпиш на най-високия връх в тези състезания. Планирал ли си това да се случи?
- Ще го кажа просто, ако едно нещо го мислеш много, то не се случва. Или може би е по-трудно, ако го мислиш. Иначе отиваш, участваш,
даваш най-доброто от себе си, и вече каквото Господ е решил. Господ или огранизаторите, защото организаторите на тези турнири включват дисциплини силни за състезателя, който искат да подкрепят, и в този спорт има политика.
Забелязал ли си това?
- Да, така е, домакинът си е домакин, той си е господар, той избира дисциплините. Но поговорката „Когато фактите говорят и боговете мълчат” важи – силният си е силен!


„И най-подходящата програма ще е неефeктивна, ако упражненията не се изпълняват правилно”

Красимир Иванов е роден на 7.XI г. София . Въпреки лекарска забрана в 7-ми клас за - почва да тренира културизъм. Днес Краси е от старите кучета в желязната игра , но въпреки това не е заг убил мотива цията и ент усиазма си в тренировките , както и интереса към новостите в спорта . Работи като инстр уктор по фитнес и бодибилдинг в залата на Калин Неделчев .

Краси, кога и къде започна да тренираш културизъм?
- Започнах да тренирам през 1983 год. в спортната зала по самбо и джудо на бул. „Сливница” и това беше по благоволението на бате Къци (треньора им) да ползваме базата, която не беше много богата. Все пак имаше две лежанки и лостове...
Сигурно и пудовки? - Да, пудовки и един импровизиран скрипец, който вършеше работа. Вечерно време се събирахме една групичка ентусиасти, запалени на тема културизъм.
По каква методика тренирахте? От къде черпехте информация? - Информация черпехме от може би единствената книга за културизъм, която можеше да се намери по това време, „Културизъм” от чешки автор: Шимек. Също и от съвети на по-възрастни от групичката. Лятно време през ваканцията залата не работеше и тренирахме по лостовете в градинките.

Спазвахте ли някакъв режим на хранене? - Режим на хранене е силно да се каже-бяхме още почти деца. Поради контактите ни в самбото и джудото от време на време успявахме да се снабдим от другите спортисти с популярните по онова време протеини PROTEIN PUR и STARK PROTEIN. Когато нямаше си правехме от пълномаслено сухо мляко. Пиехме и витамини, минерални соли RIPEROL и пчелно млечице (APITONIN).

 


САМО ЩАНГИ И МАЛ КО ГИРИ ЗА ГАРНИТУРА

Щом аз го направих, всеки друг, който го иска може да го постигне по същия начин

Поради големи я читателски интерес към статията на Стоян Калоянов от миналия брой от редакцията на „Мускули и Фитнес” го помолихм е да разкаже по-подробно за своите перипетии , и разбир а се хр анителният си режим и тренир овките, дове- ли до неговото пълно преобразяване. Стоян изпълни нашата молба и ни изпрати едно много подробно писмо, което публикуваме без съкращения.

Успях да отслабна основно, защото силно го исках и правех плавни и постепенни промени. Така, както вече казах, успях да променя себе си и начина си на живот. Започнах да се променям преди около 2.5 години, като през целия този период не съм спирал да се боря със себе си. Продължавам да го правя и ще се боря, докато съм жив. Знам, че съм склонен към напълняване, но не мога и не искам да се оправдавам с това. Друга основна грешка на хората е, че искат да отслабнат и възможно най-бързо да започнат отново да се тъпчат с гадории. Всеки ме пита как отслабнах и какво ям, а би трябвало да питат също и какво не ям. Не го правят, защото знаят, че отговорът ми няма да им хареса. Всички знаем какво е вредно. Когато пиша на някой как, какво и по колко да се хранят, в 80% от случаите ми отговарят, че те не могат да го правят като всеки отново си има някакво оправдание. Никой не ми вярва по колко се храня, а това е другият проблем! Всеки си е втълпил, че за да отслабнат трябва да гладува. Опитвам се безуспешно да им обясня, че единия от начините да засилят обмяната на веществата е просто да започнат да се хранят редовно и по-често. Когато започнах да отслабвам, първо спрях излишните калории (газирани напитки, сладко и плодове). Друга грешка на тези, които уж искат да отслабнат е, че са решили да се тъпчат с плодове до припадък. Някой дори се мъчат да ядат само плодове. Излишни калории и нищо друго! В плодовете имало много витамини и фибри. Количеството витамини и минерали, което получавам като пия хапчета сигурно се равнява на 2 щайги плодове, но без излишните захари. Същото е и с фибрите-има ги на прах и на хапчета, а и аз ям достатъчно зеленчуци и зърнени храни. Плодове ям само преди или веднага след тренировка

ГОДИНИТЕ СА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ, АКО СЕ ЧУВСТВАШ МЛАД!

Атанас Грозев прави кръгови тренировки и на 72 годи ни, докато неговите набори четат вестници по кафенетата и си говорят за доброто старо време.

Има един стар колкото културизма цитат и той гласи, че това е спорт до гроб. Може би зад тези думи се крие истината, че фитнеса те държи
млад и те съхранява през годините. Това е причината този спорт да се практикува от милиони хора по света и да няма възрастова граница. Винаги си задаваме въпроса до кога може да се тренира във фитнеса. На този въпрос отговаря категорично Атанас Грозев и премества границата до неговите 72 години. Когато се ровех в още ненаписаната история на родния културизъм попаднах на едно състезание проведено миналия век през 1990 година в гр. Хасково.
Организацията и провеждането на това състезание ни отведе до Атанас Грозев.

На 72 години и продължаваш да тренираш активно! Какво представлява дневният ти режим, как успяваш да се поддържаш?
- Режимът ми, това е нещо като религия. Аз без това не мога, има дни, когато не мога да играя, когато съм с контузия, обаче като вляза в залата, макар да казвам, че играя с леко, гледам момчетата, и повечето даже, не могат да играят с такива тежести, с каквито аз. Обаче ако имам време да играя и четири часа интензивна тренировка, само след 15-20 минути след това усещам, че пак мога да вляза. Това е страхотна издръжливост. Даже в Славия като ида, викат ми: Ти от сутринта ли си тук? – Шегуват се. И ако не направя нещо, което съм предвидил да го направя, не си зачитам тренировката. Тренировката ми е кръгова. Първото упражнение го правя загряващо с 18 повторения. Раздвижвам цялото тяло по 18 повторения. Следващите серии всяка е до отказ, като качвам тежестта, до
предпоследната. Последната ми серия винаги е разтоварваща.
Колко серии правиш?
- Ако правя 5 серии, 4-та ми е най-тежка, а 5-та я кръщавам разтоварваща и я правя почти с това, с което съм почнал, но и тя е до отказ.
Изпълнявам чисто повторенията.
Каква е седмичната програма, по която тренираш?
- Седмична програма мога да кажа, че играя, когато имам време и играя определени мускулни групи. Ако играя за рамената и трябва да направя 8 упражнения, мога да направя един кръг от 1-во до 8-мо упражнение и почивка, след което повтарям


КОНКУРЕНЦИЯТА НА АРНОЛД КЛАСИК ЩЕ Е ВЪРХЪТ !

Тази година отново Добри Делев се подготвя за презокеанския си десант, като сега целта на атаката му е насочена към едно от най-силните състезания за аматьори – Арнолд Класик. В началото на годината разговарях с Добри и той сподели плановете си. Уговорихме се да се видим в края на февруари, като тогава по план би трябвало да е вече в добра предсъстезателна форма. Планът сработи и наистина Добри изглеждаше отлично! Ето ни и нас в Димитровград, натоварени с камери и фотоапарати, готови да заснемем и най-малките подробности от тренировката на коравия Добри Делев.

Това, че този път се готвиш за едно такова отговорно състезание каквото е Арнолд Класик, имаше ли при теб по-голямо напрежение?
- Да, имаше напрежение, понеже конкуренцията е доста по-голяма и до сега не съм се състез а в а л с п о в е ч е т о о т най-големите имена. Мисля, че имената на състезателите от моята категория сами говорят за тях, например: Сами Ал Хадат – три пъти световен шампион, Лукаш Осладил – абсолютен европейски шампион, Александър Кодзоев от Русия, който стана първи на Гранд При Империя, където победи всички, включително и Христомир Христов, и Митко Димитров, и дори руската машина, за която се говори напоследък-Лесуков.
Така, че конкуренцията на Арнолд Класик ще е върхът!
На българските състезания ще участваш ли?
- Не, абсурд! Много е далече европейското – това ще рече още два месеца диета, а второто – дори и да ги изтърпя тези месеци, нямам никакъв повод да отида, нямам и амбиция да се състезавам тук! Арнолд Класик е най-голямото състезание и най-трудното


 

ДВЕ КЪМ ЕДНО

Две към едно, това не означава два дни тренировка и един почивка, а ново предизвикателство, отправено от Жоро Мечката към колегата му трибоец Тодор Капашиков.
Предизвикателството е кой ще направи по-голям трибой на първото състезание за годината.
С този материал ще обърнем внимание на господата трибойци, тъй като този спорт не е за подценяване. Там се вдигат сериозни тежести. Хората работят за едно голо чувство да бъдат спортисти, няма възвръщаемост, няма финанси, няма комерсиалност, но пък спорта е жив! С това и започва нашият разговор с Тодор Капашиков и неговите думи:
- Спорта е жив все още, крепи се!

Има ли интрига, има ли предизвикателство, има ли хвърлена ръкавица в силовия три- бой, винаги е замесен Георги Манавски или както му казват всички Бат Жоро Мечката.
Сега какво е новото предизвикателство, което е отправено към теб?
- Зимата бях при него и говорихме за трибоя, за календара и тъй като аз тази година нямам спонсори за подготовка, споменах, че сигурно ще се готвя само за лежанката.
И Жоро тогава каза, че ще направи един залог: „Ще сложа 400 лева, а ти ще сложиш половината и ще видим кой ще вдигне най-много трибой!” Аз се поколебах, защото знам, че на тези състезения той дава всичко от себе си, а и има ли някакъв залог тогава се мотивира здраво. Тогава го базикнах: „Бат Жоро – викам - ако го обявиш във фейсбук, ако го качиш в интернет, ще стане!” След два-три дена, гледам, обявил залога!"
На разговора с Тодор Капашиков присъства и неговият приятел, и като се оказа малко по-късно и треньор по въпросите на тягата Стоян Тодорчев. Оказа се, че Стоян
е съдействал на Георги Манавски да осъществи технически това качване на предизвикателството във фейсбук.
Какво беше написано във фейсбук? - Обявата гласеше: „Биг Беър предизвиква Панда Беър, на трибой кой ще вдигне най-много, в съотношение залог 2:1”,
в случая 400:200. Значи няма значение кой в коя категория е, а кой ще вди-
гне най-много трибой, така ли? - Да, облога е такъв! След огласяването на предизвикателството аз се реших да участвам в първи кръг на трибоя, а
не само на лежанката. Вярвам, че ще стане интересно сега! Ще видим! Жоро ще му се наложи да позеленее и да извади 400 кинта! Надявам се да си ги е скътал от сега!

СИЛНИ РАМЕНЕ

Разговор с Мирослав Димитров
Републикански шампион за младежи за 2007 година

През последните години все по-трудно става за шампионите при младежите да се впишат след това с успех при мъжете. Има доста имена номер едно на състезанията при юноши и младежи, и после или се загубват или трудно пробиват при мъжете. С променлив успех се състезават при мъжете републикански и дори европейски шампиони при младежите като Венелин Великов, Слави Горанчовски, Петър Борисов, Насър Ал Ахмед. Затова ще ни е интересно да проследим подготовката на младата надежда Мирослав Димитров, който успя да спечели републиканска титла при младежите през 2007 година и то в най-оспорваната тогава тежка категория. Мирослав работи и тренира във фитнес център Еней в гр. Хасково, където го откриваме и каним да сподели с екипа на „Мускули и Фитнес” последните си виждания по въпросите на културизма и фитнеса.

Какви бяха плановете ти след това състезание? Намери ли слаби
места, по които да работиш, някакви промени предвидил ли си?
- Със сигурност съм си видял грешките и съм си взел вече бележка. Едно от нещата, над които смятам да поработя, това е самото поведение на сцената, представянето ми.
Ти спомена, че раменете са ти любима мускулна група. Наисти- на те са много важни за всеки един състезател, тъй като се виждат отвсякъде, макар че за състезателя няма маловажна мускулна група.
- Точно така!
Има мускулна група, която може да бъде прикрита в някои моменти, когато си с гръб или с лице към съдиите, но раменете с гръб или с лице към публиката и съдиите, дори в позите страни гърди не могат да бъдат скрити, те присъстват във всяка една поза, така че радвам се да отворим тема по този въпрос. Първо ще те попитам каква е седмичната ти програма сега при подготовката за пролетните състезания?
- В момента тренирам четири дни и един ден почивам, 4:1 се пада. Първи ден правя гърди с бицепс, втори ден имам гръб със задно рамо, трети ден правя крака, като в момента съм ги оставил малко да почиват, както ти казах, и четвърти ден се падат раменете с трицепс и трапец. Коремна преса правя през ден.

ТРЕНИРОВКАТА DC – МОЯТА СТРАСТ И ГОРДОСТ

Пламен Атанасов
Фитнес Инструктор на актьора Калин Врачанскии и състезател по културизъм


Бях привлечен от DC тренировката не защото съм страстен почитател на АС/DС, а защото DC метода действа със силата на електричеството. Стимулира, напомпва и променя с невероятна мощ. Разбира се с постоянство и силна воля. Когато “Мускули и Фитнес” започна пръв да популяризира този метод, бях поразен от резултатите на неговите поривърженици и пропагандатори – създателят Данте Трудел, Дейвид Хенри, Дориан Йейтс и други световни билдери.
Така започнах да изучавам и прилагам философията и принципите на DC (Dog Crapp) метода в моята тренировка. И се убедих – тя действа и то с невероятна бързина. Дори и тези, които частично опитаха част от нея в тренировката си, тренирайки заедно с мен, постигнаха забелижителни резултати. Затова искам да ви запозная с DC - всички принципи, техники и тайни на тренировката. Тя е наймускулно изграждащата тренировка, развита някога.Нека се върнем назад във времето и разберем как е била изградена тази система. Данте Трудел е “бащата” на този тип тренировка. Той е бил типичното слабо момче, което на 18 години търси начин да натрупа мускулна маса. Естествено е приложил тренировка с висок обем, която повечето от нас са опитвали и която всички правели тогава, когато започвал. Тренировката се състояла от тонове упражнения, тонове тежести, тонове серии и много тренировъчни дни. След като не видял особено голям резултат, той се убедил, че тази програма не е най-добрия избор. Започнал да мисли коя част от програмата си заслужава да остави и коя да промени.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ
 
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
 
ПОСЛЕДНИ ТЕМИ ОТ ФОРУМА
 
За нас Контакти Списание Магазин Помощ Искам сайт